Kerstconcert Eik en Linde

Nu de Messiah en het Weihnachtsoratorium niet kunnen worden uitgevoerd geeft Eik en Linde op drie verschillende dagen in december een aantal miniconcerten van ongeveer een uur. Deze worden één of twee keer herhaald zodat maximaal 90 luisteraars op één dag kunnen genieten van deze muziek. Solisten zijn Merel van Schie, alt en Marjolein Koning, hobo. Op 22 en 23 december 2020 vinden plaats in de Oosterkerk. De kaartverkoop is nu geopend voor de concerten op 23 december om 17, 19 en 21 uur.

kaartverkoop 23 december 17.00

kaartverkoop 23 december 19.00

kaartverkoop 23 december 21.00

Als deze grotendeels zijn uitverkocht dan wordt de kaartverkoop voor 22 december geleidelijk geopend. . De drie miniconcerten in Abcoude op 26 december zijn al nagenoeg uitverkocht! De laatste kaarten (11.00) kunt u hier bestellen

 • Koraal uit het Weihnachts-Oratorium van J.S. Bach
 • Recitatief Nun wird mein liebster Bräutigam en aria Bereite dich, Zion  uit het Weihnachts-Oratorium
 • Pifa uit de Messiah van Händel
 • Aria uit de Messiah
 • Koraal uit Weihnachts-Oratorium
 • Aria alt uit cantate 110 voor Eerste Kerstdag (alt, hobo d’amore en continuo)
 • Concerto per la dia natale van Corelli

Weinen, klagen, sorgen, zagen

een lijdensconcert in de Passietijd

Periode: maart en april 2021
Palmzondag 28 maart in Deurne
Musici: ca 12: 1 of 2 zangsolisten, 2 hobo’s, fluit, strijkers en continuo

Natuurlijk zouden we in maart en april het liefst weer de Matthäus- en de Johannes-Passie kunnen uitvoeren. Die kans lijkt nu bijzonder klein. Dit programma is een uitwerking van het passie-thema in kleine bezetting voor een klein publiek. In plaats van een evangelist is er een spreker, verbindende teksten zijn kort (poëzie of korte prozateksten) en belichten het thema “lijden” en “verdriet” van allerlei kanten, religieus en niet-religieus. Het programma is nog in de maak, maar gedacht wordt aan aria’s uit de Passies, lamentaties van Zelenka en één van de leçons de tenèbre van Charpentier.

Influenzer of volger?

Over Mozart en Salieri

Periode: mei en juni 2021
Musici: 11 tot 14: (forte)piano, fluit, hobo, hoorn, fagot, strijkers

Mensen zijn kuddedieren. Wij leren door elkaar te imiteren. Maar we zijn ook pioniers, ontdekkers, initiators. Hier zit een innerlijke tegenstrijdigheid. Mensen dragen die in zich en worstelen ermee.

De relatie tussen Mozart en Salieri is een prachtig voorbeeld van deze worsteling: de één was het geniale, vroegrijpe kind, dat vooral op zijn intuïtie voer, de ander de hard werkende, uitstekend opgeleide vakman. De laatste herkende het genie van zijn zes jaar jongere collega maar kon hem niet navolgen, hooguit ademloos proberen te “volgen”. Beiden hebben veel gecomponeerd, beiden waren succesvol in hun tijd. Maar de verschillen zijn hoorbaar, en interessant.

Het volgende voorstel is onder voorbehoud (er kan eventueel ook gekozen worden voor een ander pianoconcert, strijkkwintet of evt. symfonie):

 • Salieri – Concert voor fluit, hobo en orkest
 • Mozart – Strijkkwintet in c KV 406 (delen)
 • Salieri   – Fuga voor strijkkwartet, of selectie uit 4 Scherzi Armonici voor strijkkwartet
 • Mozart – Concert voor klavier en orkest KV 456 in Bes.