Nieuwendammerkerkconcerten

nieuwendammerkerkDe Nieuwendammerkerk is een unieke historische locatie die zich buitengewoon goed leent voor muziek in kleinere bezetting. Met deze concerten willen we Noordelingen op loop- of fietsafstand laten genieten van muziek tegen een betaalbare prijs.

Ontstaan

Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag 2013 voerde Eik en Linde samen met de Vespercantorij Nieuwendam de Johannes Passie van J.S. Bach uit in de Nieuwendammerkerk. Voor Eik en Linde was het een openbaring om in deze kerk te spelen: ambiance en akoestiek passen beiden perfect bij het ensemble. Ook constateerden we, samen met de kerkenraad van de kerk, dat het zonde is dat zo’n mooie locatie zo weinig gebruikt wordt. Daarbij opgeteld dat Amsterdam Noord een beetje het culturele stiefkind van Amsterdam is deed ons samen besluiten een concertserie te organiseren. In 2014 begonnen we voorzichtig met vijf concerten. De serie bleek in een behoefte te voorzien, het laatste concert werd zelfs twee keer in een een bijna uitverkochte kerk uitgevoerd! Na een organisatorische rustpauze hoopt Eik en Linde dat in het najaar van 2015 de serie op eigen benen met eigen vlag wordt voortgezet.

Barokmuziek heeft in 2014 een belangrijke plaats innemen. Het eerste concert is gewijd aan de klassieke Weners. In de toekomst sluiten we andere muzieksoorten zeker niet uit en zoeken we ook aansluiting bij andere kunstvormen zoals beeldende kunst, dans en opera. Leerlingen van Muziekschool Amsterdam-Noord zullen bij elk concert een kort voor- of tussenprogramma verzorgen. Zo blijft u op de hoogte van onze muzikale toekomst. De serie wil vooral een ontmoetingsplaats voor Noorderlingen worden.